Hästä

FI KVA-M LV KVA-M LVMM-20

Whiplandian Pepper Potts

Hästä,Häsä, Matti Näsä, Matti, Nätti Masa, Nähveli, Häsäpäsä, Päsä, Päsäri, Häzää


Rotu: whippet
s.29.5.2017
47,4cm
12,5kg
Silmät OK 2018
Sydänultra OK 2018
LTV0 SP0 VA0
A/A 0/0
Näyttely: EH
Rata: 2 x SERT
Maasto: 2 x CACIL, FI KVA-M, LV KVA-M
LVMM-20
7,5 vkoa Kuva: Kerttu Tuomi

Toisten polut on tarkoitettu kohtaamaan. 
Kuva: Kerttu Tuomi

Häsä syntyi neljäntenä pentuna, se oli todella virkeä, jäntevä ja tiesi mitä halus. Niinpä se rynnisti suorinta tietä tiukalle imulle takatissille muut tieltään raivaten. Se oli siinä, lähtemätön vaikutus tehty. 
Parin päivän vanhana

Viikkojen edetessä tunne siitä, että tämä pieni hassunvärinen pentu on osa meidän laumaa, vahvistui päivä päivältä. Jotain pikkuvanhaa viisautta, oman tien kulkemista, älyä, tilannetajua ja sisarusten jallittamista. Hurja kiinnostus kaikkeen liikkuvaan. Häsä otti jo muutaman viikon iässä paikkansa laumassa ja muu lauma kohteli sitä eri tavalla kuin muita pentuja. 
7,5 vkoa Kuva Kerttu Tuomi

Häsä on omalaatuinen ja ihana. Se on todella vauhdikas, vietikäs ja leikkisä koira, mutta tilanteen vaatiessa osaa käyttäytyä todella asiallisesti. Metsässä Häsä viilettää greyiden perässä ihan tosissaan ja on melkoisen ketterä whippet. (Äiti ja Isi eivät ole kovinkaan ketteriä, siksi vähän ylläri) Eniten Häsä nauttii toisten harhauttelusta ja toimiikin mielellään jäniksenä juoksuleikeissä.

Häsä nukkuu kainalossa, aina ja on kotona mielellään sylissä, mutta se ei ole tippaakaan riippuvainen meistä ihmisistä eikä oikeastaan muista koiristakaan, vaikka laumassa onkin kasvanut. Se pärjää hienosti, vaikka olisi minulla yksin mukana jossain ja sen sijaan, että jäisi jalkoihin piipittämään aloittaa se kaameat juoksurallit muiden kanssa ja tietysti itse jäniksenä toimien. Häsä on hyvä laumakoirakin, aamuisin se käy jokaiselle sanomassa huomenet ja antaa pusut. Muuten se makaa milloin kenenkin kainalossa ja hoitaa toisia, tai oikestaan lellipentu ottaa sitä hoitoa vastaan muilta.
Kuva: Kerttu Tuomi
Häsä tekee kaiken vähän eri tavalla kuin muut. Jos sohvalle ei mahdu, se kiertää sohvan taakse, hyppää selkänojalle ja "valuu" sieltä muiden päälle. Häsä viettää muutenkin enemmän aikaa korkeilla huonekaluilla tasapainoillen kuin lattiatasossa.
Häsä istuu mielellään, mutta ei silloin kun käsketään. Se istahtaa aina, kun se odottaa jotain tai katselee jotakin. Käskyt ja kutsut Hästä ohittaa jos sille päälle sattuu, ei ole mikään kovin miellyttämisenhaluinen eläin. Mutta sitten, kun jotain asiaa aletaan treenata tai opetella namipalkalla on Häsä ihan liekeissä. Se oppii hyvin ja kestää toistoja mukavasti. Päsällä on vahva tahto ja järkyttävän ruma ääni, jota se käyttää röyhkeästi. Se haukkuu kiekuen muille koirille, jos ne syövät luuta jonka Häsä haluaa, se myös haukkuisi mielellään remmilenkillä vääränrotuisille koirille. Se kuitenkin tietää, mitä omistaja siltä haluaa ja valitsee lähestulkoon aina mieluummin seuraamisen ja kontaktin namipalkan toivossa.

Vieraista ihmisistä Häsä ei tykkää, tutuista sitten senkin edestä. Häsä ei tykkää, että siihen kosketaan väkisin, mutta naaman päälle hän itse tulee makaamaan aivan ongelmitta. Vieheen perässä Häsä on ollut pienestä asti ihan pro, sen tyyli, asenne ja into on jotain mitä kukaan aiemmista koiristani ei ole tuossa iässä osoittanut.

Häsä loukkaantui vakavasti syyskuussa 2018, juuri kun oli selvitty ekasta kiimasta ja oli tarkoitus aloittaa kisaura muutamalla kisalla. Se juoksi metsässä Mein perässä keppiin, joka viilsi sen eturinnan auki, katkaisi verisuonen ja repi kahta lihasta. Tilanne oli todella karmiva, mutta me selvittiin. Leikkaus oli vaikea, ennuste ei välttämättä ollut kovin hyvä. Mutta me selvittiin. Kuntoutettiin viimeisen päälle ja nyt Häsä on kaikesta kauheudesta huolimatta jo lähes entisensä. Ainoastaan katu-uskottava arpi muistonaan tuosta epäonnisesta sunnuntai-iltapäivästä. Me selvittiin. Häsä halusi selviytyä. 

Häsä on minulle enemmän kuin mikään, joskus kuvittelin ettei Bean veroista tule, mutta Häsä on ottanut paikkansa siinä mistä Bea lähti. Olen ikuisesti kiitollinen siitä, että se selvisi. 
©Kerttu Tuomi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luvan kanssa

 Odotuksia. Oletuksia. Olettamuksia. Toimintamalleja. Valmiit polut. Viitoitetut tiet ja reitit.  Talvella tapahtui monenlaista. L-pentueen ...